Снимка: Dnes.bg

Албум с бебета, заченати след прилагане на „египетски кален плаж”, е сред гордостите на Специализираната болница за рехабилитация в Поморие.

В здравното заведение пациентките се преглеждат от лекар гинеколог и андролог, който назначава лечение. Обикновено процедурата включва вътрешно кухинни апликации с кал.

Ефектът от прилагането на този метод не закъснява и лекарите в болницата почти ежегодно посрещат щастливи двойки, дошли да благодарят за помощта, след като са успели да станат родители.

Наред с помагането при стерилитет „египетският кален плаж” се използва и за редица други заболявания като проблеми с опорно-двигателния апарат – мускули, стави, периферна нервна система.

„Хубавото на този метод е, че той е универсален, защото почти няма противопоказания, за разлика от калните бани и калните апликации. Подходящ е дори за хора с по-високо кръвно или с по-тежки здравословни проблеми. Единственият му недостатък е, че трябва да се прави само лятото”, коментира неврологът д-р Михайлова, работеща от години в балнеосанаториума.

При този вид лечение най-важното условие е да има слънчево време и, разбира се, прясна кал, която в България се добива само от соленото езеро на Поморие.

Важно е да се знае, че след като се извади на повърхността от дъното и влезе в пряк контакт с кислорода, калта запазва богатия си химичен състав за около 24 часа, след което качеството спада. Затова специалистите са категорични, че не трябва да се предоверяваме на скъпите козметични студия, които рекламират различни процедури с поморийска кал.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase