Източник: Reuters

Причините за подутия корем могат да бъдат много и разностранни: от грешки в храненето до системни заболявания и патологични процеси, засягащи вътрешните органи. Случаи на подут корем се описват дори и при някои психични разстройства.

Обикновено усещането за подут корем е субективно. Страдащият се оплаква от чувство на изпълване на коремната кухина, издуване отвътре, тежест, изпитва силно напрежение от вътрешната страна на коремната стена, от което и се изпада в дискомфорт. Подутият корем може да се разглежда в два аспекта: като проблем при здравия организъм и при заболяване. Най-често, когато не се касае за патологичен процес, който се доказва от назначените от лекар изследвания, тези оплаквания са вследствие на временно нарушени функции на органите на стомашно-чревния тракт и отминават след дни.

При здрави хора подутият корем най-често се дължи на погълнат въздух при хранене или образуване на газове. Поглъщането на повече въздух се получава при прием на газирани напитки и говорене при хранене. Тогава оплакването се появява веднага след нахранване, отминава бързо, като излишният въздух се отделя под формата на оригване, през ануса или се абсорбира от стените на червата.

Подутият корем може да се дължи на образуване на газове в стомашно-чревния тракт. Най-често този проблем се среща при консумация на опледелени храни, като бобови култури, и злоупотреба със сладки продукти. До повишено газообразуване води и приеманата срещу киселини сода за хляб.


Повече можете да прочетете в Puls.bg.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase