Източник: Reuters

Гъбичките по ноктите на ръцете или краката биха могли да се предизвикат от няколко причинителя. Кой точно вид в конкретния случай е отговорен за появата на оплаквания, може да се установи само, когато лекарят направи изследване, при което се взема материал от засегнатото място и се посява в специална среда, подходяща за растежа на гъбичките.
 
Най-често (при над 90%) гъбичното заболяване се причинява от дерматофити. Към тях се причисляват Trichophyton rubrum и Trichophyton interdigitale. По-рядко (5 до 10%) представляват различни видове Candida. Около 5 % принина за инфекцията се явява Scopulariopsus bevicaulis.
 
При развитието на гъбички обаче се оказва, че бактериите също намират една добра среда за съществуването си. Някои от тях могат да отделят вещества с различен цвят, което води до видими изменения по засегнатите нокти. Те придобиват жълтеникаво или зеленикаво до черно оцветяване.
 
Какви са формите на гъбичките по ноктите?
 
Дерматофитите могат да предизвикат множество изменения по ноктите. За по-добро разграничаване на различните форми, специалистите са създали следната организация:

   - латеродистална субунгвална форма,
   - проксимална субунгвална форма,
   - суперфициална бяла форма,
   - тотално дистрофична форма.

като субунгвално в медицинската литература означава „под нокътя”. Гъбичките се разпространяват при субунгвалните форми не само по повърхността на нокътната плочка, но и под нея, в т. нар. нокътно легло.
 
Повече можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase