Няма никаква опасност от епидемично разпространение на холера в страната. По думите му вносни случаи ще има, защото хората пътуват в държави, в които има холера, заяви пред Bulgaria ON AIR вирусологът проф. Тодор Кантарджиев.

"Холерата всяка година взима от десетки хиляди до стотици хиляди жертви. Това плаши. Хора живеят в голяма мизерия и недостатъчна здравна помощ. Не толкова в Азия, колкото в Африка", посочи той.

Проф. Кантарджиев отбеляза, че има ваксини срещу холера, които се приемат през устата, но в нашата страна "нито трябва ваксина за децата, нито за възрастните".

"Като се нахрани човек и се зарази с холера, обикновено следва бурна клинична картина на диария. Повече от 10 изхождания на ден с отделяне на до 20 литра течности. Ако веднага болният не започне да бъде оводняван, може да се стигне до фатален край. В развитите държави това не е възможно да стане", обясни Кантарджиев.

Той припомни, че сезонният грип започва епидемично разпространение след края на октомври. Обикновено пикът е през януари и началото на февруари.

Вижте целия разговор във видеото и дали вече страната ни е свободна от морбили

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase