Източник: Reuters

Някои действително страдат от необясними главоболия и се страхуват, че сексуалната активност само би влошила вече незавидното им положение. Те могат да останат приятно изненадани от факта, че взаимовръзка между тях съществува, но тя може да е само положителна.
 
За изпитващите мигренозни главоболия е ясно, че съществуват тонове медикаменти, които биха могли да облекчат състоянието им, а наред с традиционната медицина съществуват и практики като акупунктура, масажи, билкови терапии, диети... Възможно ли е да се излекува обаче мигрената с оргазъм?
 
Изследване, публикувано в журнала Headache: The Journal of Head and Face Pain показва, че 47,4% от жените получават пълно облекчение на главоболието след секс, 48,5% не усещат никаква промяна, а само при 4,1% полученият оргазъм е влошил състоянието.
 
Ако тази статистика звучи разочароващо, трябва да се отбележи общоизвестен факт: за да се достигне до оргазъм, не винаги е необходим партньор.
 
Според изследване, проведено от американския сексолог от университета „Рютгерс“, проф. Бевърли Уипъл, самозадоволяването може не само постепенно да намали симптомите на главоболие, а да го прекъсне моментално. В изследването си тя доказва с научен експеримент, че жени, които достигат оргазъм чрез мастурбация изпитват силно завишен праг на болката – от 74,6% до 106,7%. С такъв висок толеранс към болката, е малко вероятно да се усети дори мигренозен пристъп.
 
Учените сочат, че при секс в организма се отделят окситоцин и ендорфини, които имат свойството да притъпяват болката.
 
Проф. Уипъл споделя още, че в статистическо отношение няма значение дали този ефект ще бъде постигнат чрез секс или самозадоволяване, резултатите са били еднакво добри и при двете групи.

Още любопитни новини можете да прочетете в рубриката "Секс и здраве" на Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase