Източник: Reuters
Прекаленото разрастване на лошите бактерии в устата причинява доста неприятен ефект – лош дъх в устата. За да се справите с него, специалистите препоръчват да увеличите дневния прием на вода и да се подложите на диета. 
 
Диетата трябва да бъде богата на фитонутриенти и антиоксиданти и бедна на захар. Ограничаването на сладките и наблягането на пресни плодове и зеленчуци гарантира приятен аромат при всяко отваряне на устата, категорични са специалистите.
 
Те подчертават, че дъвките и ментовите бонбони не са добър вариант за прикриването на неприятния дефект. Те съдържат значителни количества токсични съставки. Богати са на изкуствени подсладители, ароматизатори и консерванти, които са едновременно невротоксични и канцерогенни. 
 
Лошият дъх може да бъде и симптом на различни болести и в зависимост от това с каква точно миризма е може да се определи заболяването. Така например диабет, хроничен гастрит и бронхит, парадонтоза, цироза са болести, съпроводени с лош дъх.
 
Ако пък лошият дъх идва от носа, а не от устата може да става въпрос за полипи и възпаление на дихателните пътища. При хрема и попадането на носния секрет в стомаха се забавя процесът на храносмилане, апетитът изчезва, а застояването на храната в стомаха „произвежда“ лош дъх. Кариесите, зле направените коронки и мостове могат да задържат храна, която при разлагането в устната също причинява лош дъх. Източник на лошия дъх са и хормоналните проблеми. Преди менструация при жените също е възможна появата му.

Още полезна информация за денталното здраве можете да намерите в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase