Източник: Reuters

През лятото пазарът е залят със слънцезащитни продукти, но дали по-високият фактор означава по-добра защита?

Медиците от години наред предупреждават да не се подвеждаме от рекламите. Слънцезащитният фактор всъщност е мярка, която показва до каква степен съответен продукт ни предпазва от слънчевите лъчи. Разликата обаче между по-високия и по-ниския фактор не е много голяма. Например разликата в ефективността между слънцезащитния фактор 30 и 15 е само 1,2%. Това, което всъщност е различното, е количеството крем, който нанасяте върху кожата, и времето, когато сте се намазали, твърдят специалистите.

Слънцезащитният фактор е времевият фактор, който забавя появата на изгаряне. Например, ако кожата изгаря без защита след 15 минути излагане на слънце, то със SPF 10 слънцезащитен продукт изгарянето ще се получи след 10 x 15 минути, или 150 минути излагане при същите условия.
 
Лекарите препоръчват да не забравяме, че физическата защита като покриването на тялото с шал или шапка е много по-ефективна. По този начин кожата е предпазена от директното въздействие на слънчевите лъчи. Носенето на шапка или друг вид покривало за главата също е много важно, защото те ще предпазят косата.

Дерматолозите съветват да нанасяте обилно количество слънцезащитен продукт върху всички открити части на тялото най-малко 15 минути преди да излезете на слънце. А ако сте в страна, където времето е много горещо и се потите повече, трябва да се мажете повторно на всеки два часа.

Същото правило важи и когато ви предстои да се потопите в басейна или морето – намажете се обилно с крем и повтаряйте процедурата на всеки два часа. Не се заблуждавайте, че слънцезащитните кремове са водоустойчиви, защото в крайна сметка всички подобни продукти се отмиват. Възможно е те да действат по-продължително, докато сте във водата, но на етикета трябва да е посочено дали те са ефикасни в продължение на 40 или 80 минути и кога да се намажете отново.

Повече за това как действат слънцезащитните продукти можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase