Източник: Reuters

Нощното напикаване при децата е състояние, което се среща сравнително често и тук не става въпрос за обичайното изпускане през нощта при деца до пет години, което е напълно нормално, а за редовно неволно изпразване на пикочния мехур при деца над 5-годишна възраст.
 
Счита се, че след втората година от живота детето започва постепенно да контролира позивитe за уриниране. Колко дълго обаче ще трае периодът, докато то спре да се напикава, е строго индивидуално.
 
Когато обаче то премине пет години и това не се е случило, състоянието се приема за патологично. Възможно е детето да започне да се изпуска неволно през нощта, след като са минали 6 месеца, през които е контролирало този процес. Най-често това се дължи на психологически проблем. Във всички случаи причините за нощното напикаване трябва да се изяснят от специалист.
 
Засегнатите деца се срамуват от нощното напикаване и често това води до депресивни състояния. Те стават по-затворени и изолирани, поради това, че не могат да посещават училищни лагери или да остават за през нощта при приятели. Семейството от друга страна също се опитва доста често да неглижира проблема, което забавя допълнително неговото разрешаване.

Повече за нощното напикаване при децата можете да научите в рубриката "Детско здраве" на Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase