Източник: Reuters
fallback

Факт: нито един вид олио, дори зехтинът, не бива да се смята за здравословна храна. Течните масла, независимо дали са с растителен или животински произход, са сред най-калоричните храни. Диета, включваща високи нива на зехтин, влияе неминуемо на нивото на телесни мазнини, което води до богат списък от заболявания, предимно на сърдечносъдовата система.
 
Сред най-разпространените заблуди за употребата на зехтин е, че мононенаситените мазнини в него са по-добри за здравето от наситените в други видове олиа. Само по себе си, твърдението е вярно, но има нужда от допълнително разяснение: „по-добро“ не е равносилно на „добро“. Човешкото тяло няма необходимост да поглъща подобни мазнини с храната си. Единствените мазнини, които са „есенциални“, тоест тези, които не могат да бъдат синтезирани от организма ни, са късоверижните омега-6 и омега-3 полиненаситени мастни киселини.
 
Зехтинът е беден източник на омега-3 мастни киселини - толкова беден, че за да се набави необходимата им за организма дневна доза, е необходимо да се погълнат над 200 милилитра зехтин или една пълна чаена чаша за деня. Това количество дава около 1800 калории и 30 грама наситени мазнини. Зехтинът съдържа 14% наситени мазнини, което означава, че ако се приема всеки ден, се поглъща двойно по-голяма доза от тях, отколкото се препоръчва от Световната здравна организация.
 
Зехтинът е по-здравословен от маслото или слънчогледовото олио, но той е само добавка към храната.
 
Специалисти диетолози препоръчват да не се консумира повече от една супена лъжица зехтин на ден.

Още полезна информация за хранене можете да намерите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

MT

преди 10 години

Доста неадекватна, че и неграмотно написана статия. В пълен дисонанс с последните факти - животинските мазнини не само не са вредни, а са МНОГО ПОЛЕЗНИ за здравето! И в този смисъл, и маста, и маслото са изключително важни за доброто здравословно състояние.Жокер - Какво е НВД?И още един - зехтинът, и най-вече студено пресованият, е полезен, понеже минава само през механична, но не и през химична обработка.

7

Анонимен

преди 10 години

7 - колкото по гъсто/твърдо е едно "масло", толкова повече наситени мазнини има (от лошите). Маста е твърда на стайна температура, а и е животинска, със сигурност е по-зле от слънчогледовото олио.

6

Ценител

преди 10 години

От което с подсказване става ясно, че трябва да си купуваме шишенца с омега- 3 и 6 от аптеките (иначе ни чака "дългия списък от заболявания на сърдечносъдовата ни система), хаха.

fallback