Източник: Reuters
fallback

С лека кола, влак, автобус, самолет, а може би и с кораб? Летният сезон предлага безброй възможности за пътувания до близки и далечни дестинации. Удоволствие, на което ще е трудно да се насладите, ако ви прилошава по време на път. Ето няколко лесни стъпки за облекчаване на проблема.
 

Защо ни прилошава?

Специалистите обясняват неприятните симптоми с промените, които настъпват около нас. Реално всичко се движи, а ние самите сме в неподвижно състояние. При това разминаване на възприятията на очите и усещанията на тялото, вестибуларният апарат не винаги може да поддържа баланса и тогава се появяват различните неразположения. Люшкането по завоите, люлеенето, рязката промяна на инерцията на превозното средство представляват разнопосочни сигнали, на които едни реагират с прилошаване, избиване на студено пот, а други - с главоболие, отпадналост и повръщане. Такива симптоми най-често развиват децата, засегнати са и бременните, хората с проблеми на вестибуларния апарат, като добавим и жегите и задуха, всъщност никой не е застрахован от подобен род оплаквания.
 

Фитнес за вестибуларния апарат

Ако пътувате с личния си автомобил, краткото спиране, поемането на повече течности, обливането с хладна вода, може да облекчи проблема. Но ако пътувате със самолет или с кораб? Затова е добре да се подготвите предварително с тренировки на вестибуларния апарат. Подходящите спортове за целта са например плуване, гимнастика, скачане на батут. Помагат и въртележките и различните атракционни в увеселителните паркове, в случай, че имате сили за тях.

Продължението на материала можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 10 години

Дайте я тая статия на учител по литература за 5 лева да я редактира

2

герп

преди 10 години

До graywatchToва ли ти е "интелигентното" предложение? ХАХАХА, марш на протест с другите нашорани чобани!

1

Анонимен

преди 10 години

Който го е страх от мечки,да не ходи в гората :)) Или да хваща каруцата и напред.. !

fallback