Източник: Reuters
fallback

Тичането на бос крак е практика, която се препоръчва от спортни треньори на начинаещи бегачи. Когато се тича без обувки, липсва умекотителния ефект от дебелата подметка и много ясно се усеща прекомерното натоварване и сътресение от приземяването върху пети – често срещана грешка при неопитните. Дори след само една обиколка на бос крак, човек бързо се научава да се приземява правилно – върху предната част на стъпалото. На някои хора обаче да тичат боси им допада и се привързват към нея.

Бенно Нигг и Хенрик Ендерс от Университета на Калгари наскоро публикуват изследване, съсредоточено върху ефекта от тичането без обувки и как той се отразява на динамиката на стъпалото, тренировките, енергийния баланс на бягащия и податливостта към наранявания.

Учените започват труда си с тезата, че „тичането без обувки предразполага към правилно приземяване върху предната част на стъпалото, а не приземяване настрани или върху пета“. Те обаче заключават, че няма зависимост между наличието или липсата на подходяща за тичане обувка и тичане на бос крак, спрямо контрола над мускулатурата на крака – приземяването е идентично при доброволци с или без обувки. Фактори като повърхност, на която се тича, избор на обувки и бързина на тичане са единствените променливи, влияещи върху начина на приземяване.

Това означава, че тичането без обувки е полезно за придобиване на техника в началото, но след първите етапи на тренировка, няма доказани ползи, освен удоволствието, което носи на някои „по-натуралистично“ настроени личности.
Изследователите разбиват и мита, че тичането на бос крак води до по-малко наранявания на стави и сухожилия.

Още полезни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Стела Петрова

преди 7 години

Да, и аз да се имам в натуралистичната личност... :D Бягам по 15-тина км (около час и четвърт) всеки ден на бос крак, независимо от атмосферните условия. Изключение правя само при контузия, твърде ветровито време или буря. Никога не се налага да слагам маратонки, защото имам щастието да живея на немного студено място. Предпочитам трудния терен при прилив често кракът потъва до глезена в мокрия пясък страхотно удоволствие от якото натоварване. А по пътя към къщи имам чувството, че ще литна...

11

Анонимен

преди 10 години

Да на палжа може....ама ако се тича на асфлата задължително трьбав да си с обувки, защогт има камъчета, пирони и каков ли не...така че нещата не са еднопластови

10

Анонимен

преди 10 години

умекотителния... ауеуеживи и здрави да сте, все така грамотно да пишете.сега остава да питате и къде е грешката...

fallback