Източник: Reuters

Яйцата са една от основните ни храни, към които привикваме още от кърмаческа възраст и не случайно. Този обичан продукт, особено от мъжете, съдържа ценни хранителни вещества и е полезен не само при желание за натрупване на мускулна маса. Всъщност яйцата са онзи необходим продукт и на жените, които често изпадат в терзания за фигурата си и желаят да отслабнат отново.

Те обаче са ценни за дамите, както и за останалите, не само заради свойството да засищат с малко количество.

В едно средно голямо яйце се съдържат около 0,24 мг, или една пета от дневната препоръчителна доза, витамин В2, познат още като рибофлавин. Той ни е есенциално необходим за получаването на енергия от консумираната храна, поддържане на кожата и привлекателен изглед на лицето.

Друг витамин от същата група, който можем да осигурим на организма си с един омлет, е В12. Неговото набавяне е жизненоважно за РНК и ДНК-то ни, обмяната на мазнините и белтъчините в организма. Кобамидът е полезен освен за кожата, и за очите, сърцето и черния дроб. Едно средно голямо яйце осигурява около 27% от дневната препоръчителна доза от витамина.

За РНК и ДНК организмът ни се нуждае и от фолиева киселина (витамин В9). Същата, която се препоръчва и изписва на бъдещи майки и жени, планиращи бременност, в превенцията срещу дефекти на невралната тръба. Витаминът също така играе важна роля при образуването на червените кръвни клетки. Количеството му в яйцата е по-скромно – около 6% от дневната препоръчителна доза, но все пак налично в добро количество.

С едно яйце си набавяме и около 15% от дневната доза витамин В5, който също участва в процеса на освобождаване на енергия от приетата храна, както и на образуването на някои хормони и холестерол.

Повече за този продукт можете да научите в рубриката "Хранене" на Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase