Източник: Reuters

Доброто зрение на детето играе основна роля в менталното му развитие. 80% от това, което учим в ранните си години, се дължи на визуално възприемана информация. По това личи колко важна за развитието на едно дете, е способността да вижда от самото раждане. 60% от проблемите със зрението при деца обаче се откриват твърде късно...

Всяко десето дете е с влошено зрение

Лекарите могат да използват още в периода на кърмаческа възраст щадящи методи за изследване на зрението като скиаскопията за оценка на рефракцията (късогледство, далекогледство или астигматизъм) и офталмоскопията за оглед на очното дъно - ретина и папила на зрителния нерв. Изследването се започва винаги с оглед за наличие на проблеми, свързани с анатомичното развитие на окото. По възможност се оценява също очната подвижност и при необходимост се измерва вътреочното налягане. Колкото по-големи са децата, толкова по-специфични стават и използваните медоди за изследване в лекарската практика.

Патологичните отклонения в едно око се разпознават твърде късно

Амблиопията или „мързеливо око“ е най-честата причина за нарушено зрение в детска възраст. Тя засяга обикновено едното око, при което има слабо развитие на зрителна способност. Различават се две форми - органична и функционална. Първата форма се характеризира с необратимост на възникналия патологичен процес, докато втората в зависимост от това колко рано е започнато лечението и каква е степента на развитие, би могла да се овладее. Основен механизъм, по който възниква амблиопията е недостатъчното стимулиране на рецепторите в ретината.

Рискови фактори се явяват преждевременното раждане, умствената изостаналост и фамилната обремененост. Диагностицирането на това състояние при кърмачета е трудно и се прави чрез определяне на фиксиращото око. За съжаление, амблиопията няма характерни симптоми, но до момента, в който се установи, зрението непрекъснато се уврежда. Признак за нея е различната посоката на гледане на двете очи при детето.
 
Кога се налага посещение при очен лекар ще разберете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase