Източник: Reuters

Мъжкият тип оплешивяване – характерното опадане на косата предимно по темето и в по-малка степен около него, е състояние, свързано с определени генетични и хормонални фактори. То е изцяло генетично заложено, т.е. появата му е спонтанна и не се дължи на външно влияние. Моментът на започване на опадането на косата и темпът му също са генетично предопределени.
 
Оплешивяването не е напълно необратимо. При мъжкият тип оплешивяване дихидротестостеронът, който е метаболит на тестостерона, причинява постепенно смаляване на космените луковици. Това причинява изтъняване на косата. От един генетично предопределен момент нататък от фоликула не израства нов косъм, при което започва оплешивяването. Въпреки че фоликулът е смален, той остава жизнен, което означава, че повторното порастване на косата не е изцяло невъзможно.

Макар че трансплантациите на коса водят до отличен и траен резултат, те все още са скъпи и сравнително инвазивни процедури, на които малко мъже са готови да се подложат. Освен това, в повечето случаи е необходимо провеждане на серия от процедури, за да се получи желаният резултат.

Засега са създадени две лекарствени терапии за лечение на оплешивяване от мъжки тип, които се прилагат в специализираните продукти за коса. Те обаче не могат да възстановят загубените косми, а само забавят опадането на новите.

В някои случаи употребата на подобни продукти крие риск от неприятни странични ефекти, като най-съществен е еректилната дисфункция. Както тя, така и терапевтичният ефект на активните вещества, са само по време на приложението им.

Все още остава открит въпросът за пълното възстановяване на косата.

За мъжете, които държат на косата си, най-добрата алтернатива си остава бдителността – ако лечение бъде започнато в най-ранните етапи, оплешивяването може да бъде избегнато или поне отложено с много години.

Повече подробности можете да научите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase