Снимка: Reuters

За разлика от огромното мнозинство медицински билки, сената – малко храстовидно растение, произхождащо от Северна Африка, има едно единствено показание – запек. За сметка на това обаче тя е изключително ефективна, поради което се предлага масово в насипен вид или под формата на огромен брой лекарствени продукти или хранителни добавки. За познавачите на билки, тя е средството на избор при констипация.

 Плодовете и листата съдържат вещества, наречени антрахинони, които имат слабителен ефект – те дразнят механорецепторите в дебелото черво, усилвайки перисталтиката. Листата и плодовете се различават по химичен състав. Първите съдържат вещества, които могат да подразнят чувствителното детско стомахче, поради което при деца се прилагат само плодове от сена и продукти, получени от тях.
 
Листата имат по-мек ефект, докато плодовете – по-изразен. Изборът между тях при възрастни се прави в зависимост от тежестта и продължителността на запека.
 
Трябва да се има предвид, че в началото на приложението могат да се наблюдават гадене, крампи или повръщане, а при продължителна употреба – привикване. Антрахиноните преминават през плацентата, поради което сена не трябва да се приема от бременни. Освен това, те се екскретират с кърмата и могат да предизвикат разхлабване у кърмачето, поради което билката е противопоказана и при кърмене.
 
Лекото гадене може да бъде туширано чрез прилагане на канела, карамфил, джинджифил или други ароматни билки.
 
Още интересни новини за здравето може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase