Снимка: Булфото, архив
fallback

Международният институт по здравеопазване и здравно осигуряване се обяви категорично против намерението за либерализиране на режима за тютюнопушене на закрити обществени места в България. Това се посочва в позиция на института, адресирана до председателя на парламента Михаил Микови до премиера Пламен Орешарски.

Като се има предвид настоящата социална и икономическа среда в страната ни, това може да бъде отдадено на популизъм, лобизъм или обикновен цинизъм, но в никакъв случай не може да се приеме за национално отговорно поведение, заявяват от института, пише БТА.

Те смятат, че посочените аргументи за либерализиране на тютюнопушенето - негативните последствия за бизнеса, са силно преувеличени и предвид на икономическата обстановка в страната, не могат да бъдат отдадени единствено и само на забраната за тютюнопушене.

От института обръщат внимание, че навсякъде по света бизнесът се стимулира с данъчни облекчения и намалено административно и бюрократично бреме.

Здравните експерти определят твърденията, че с облекчаването на забраната за тютюнопушене ще се създават работни места, като абсурдни и лишени от здрав смисъл. Всяко работно място, създадено от цигарен дим, е работно място за бъдещ болен, който ще бъде контингент и ще носи сериозни разходи на лечебното здравеопазване, посочват в позицията си от института.

В нея се припомня, че България е ратифицирала със закон Рамковата конвенция за контрол върху тютюна, в сила от 5 февруари 2006 година. В съответствие с нея нашата държава следва да предприеме законодателни мерки за всеобхватна забрана на всякаква реклама, промоция и спонсорство на тютюневи изделия.

Историята показва, че бумерангът на евтиния популизъм и на преклонената пред олигарсите глава не е пожалил никого, заявяват от Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

94

Болярина

преди 10 години

Еб*ти мринкащата нация ....вие не разбрахте ли че без да се спазва закона всичко отива на майната му...преди 3 години и тук в Испания забраниха да се пуши в заведенията, то и испанците пушат и мога да ви кава много повече от българите.....как пък не чух нито един от тях да мрънка че неще да пуши от вън....на следващия ден след влизането на забраната нямаше нито един да пуши вътре ,и не създаваха политически проблеми от това.просто хората спазват закона..а в БГ мрънкат като п...иMADE IN BG

93

човек

преди 10 години

какъв е смисъла от забрана дето не се спазва ? има само един - корупция , проверяват те и акт или на ръка . по - добре е да няма забрана след 22 часа и да има салон за пушачи . шото утре знаем ли какво ще забранят ?

92

Zlatin.Mladenski

преди 10 години

Ами аз където съм вижда, да се пуши след 10, веднага подавам сигнал. Но иначе си прав, на доста места - особено лъскавите и чалготечниците, се позволява. По заведенията, които аз ходя, никъде не се пуши, но пак е претъпкано.

fallback