Снимка: Reuters

По време на бременността запасите от минерали силно се изчерпват, нуждата от витамини, минерали и микроелементи, най-вече фолиева киселина, желязо, йод (да се внимава с приема и да е от естествени източници, напр. от морски риби), калций и магнезий са силно повишени. Жените с поднормено тегло, със силно наднормено тегло или жени, които прекаляват с кафе, алкохол и цигари или такива с усложнения при предишни бременности при всички положения трябва да се съобразят с повишена нужда от хранителни вещества.

Ако в майчината кърма няма достатъчно минерали, запасите се изчерпват напълно.
 
Внимание при препарати с витамин А!
 
Витаминните комбинации, най-вече съдържащи витамин А, могат да се приемат само след консултация със специалист. Прекален прием на синтетичен витамин А може да навреди на плода (естественият витамин А, например от моркови, не е опасен).
 
Най-важните витамини от В групата
 
Фолиева киселина (или витамин B9) участва като кофактор в многобройни процеси на обмяната на веществата, от особено важно значение е за обмяната на нуклеиновата киселина. Освен това играе решаваща роля при деленето на клетките, които са с висок коефициент на делене например клетките на кръвотворенето. Към активностите на фолиевата киселина спадат феталното развитие, обмяната на невротрансмитерите и разграждането на хомоцистеина.
 
Нуждата от фолиева киселина е завишена през първите седмици от бременността, всъщност още преди забременяване трябва да има достатъчно количество фолиева киселина, за да се предотврати дефект на невралната тръба (Spina bifida). Прием по време на първите седмици все пак има смисъл, защото по този начин се понижава рискът от аборт и преждевременно раждане, както и рискът от отлепяне на плацентата и от нарушения в развитието на централната и периферната нервна система.
 
Продължението на материала може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase