Снимка: Reuters

Наличието на наночастици в почвата вреди на плодородието й и на околната среда като цяло.

Според ново проучване попадането на наночастиците в околната среда нарушава нормалната флора и размножаването на почвени бактерии, отговорни за плодородието й и усвояването на азот от растенията.
 
Изследователи заразяват с наночастици чиста почва взета от Арктика. Наночастиците са предимно сребърни.
 
Резултатите показват, че сребърните наночастици са токсични за микрофлората на почвата и нарушават екосистемата. Намаляването и убиването на бактериите пречи на нормалното усвояване на азот от растенията. Неусвоилите достатъчно от химичния елемент, не се развиват правилно и не си набавят нужните хранителни вещества. Това води до намаляване на растителността и дисбаланс на екоравнище, обясняват учени.
 
За изследването са използвани високи концентрации от сребърни наночастици за период около шест месеца. В реални условия на околната среда все още не е ясно, дали пораженията могат да са толкова сериозни и какъв е периодът на увреждане.
 
Сребърните и останалите видове наночастици се използват в производството на хранителни продукти, облекло, електронни устройства, слънцезащитни продукти, батерии, съдове за готвене и др.
 
Резултатите от проучването са публикувани в Journal of Hazardous Materials.
 
Още интересни новини за здравето може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase