Снимка: Reuters

Мъжете, които редовно посещават сауна, са с повишен риск от увреждане на спермата.

Италиански учени потвърждават, че мъжете, които редовно посещават сауна, макар и в добро здравословно състояние, са с по-нисък брой сперматозоиди. Това ниско количество може да се задържи в продължение на няколко месеца.

В проучването взимат участие мъже на около 30-годишна възраст, които са с нормален брой сперматозоиди. Доброволците прекарват два пъти седмично по 15 минути в сауна за период от три месеца.

След края на определения период изследователите взимат проби, за да определят количеството на сперматозоидите на доброволците.

Резултатите показват, че броят им е намалял значително. Изследователският екип добавя, че процесът е обратим и след около шест месеца мъжете възвръщат нормалното си качество на спермата.

Високата температура, която се поддържа в сауна помещението, е отговорна за промяната в броя на сперматозоидите, тъй като засяга тяхното производство, обяснява изследователският екип. Те измерват и че по време на престоя в сауната температурата на скротума се увеличава с 3 оС. Наблюдават се и разлики в ДНК на сперматозоидите.

Температурата при скротума винаги трябва да е по-ниска от тази на тялото, тъй като топлината значително редуцира количеството на жизненоспособни сперматозоиди и производството на качествена сперма. В този смисъл редно е да се избягват горещите вани, душове, облекло, което задържа топлината, тясно бельо и панталони, които затрудняват топлообмена и кръвообращението.

За да са здрави и издръжливи сперматозоидите, е необходимо и придържането към здравословен начин на хранене и съблюдаване на телесното тегло, припомнят специалисти.

Още интересни новини за здравето може да намерите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase