Снимка: Reuters

 Дегенеративните ставни заболявания са чести в поясния (лумбален) отдел на гръбначния стълб, тъй като той поддържа почти половината от телесното тегло. Пожизненият (буквално) натиск върху прешлените и междупрешленните дискове може да доведе до ошипяване, възпаление, схващане и болка в ставите.

 
Водещ фактор е естественият процес на стареене и износване на прешлените, които са костни структури, и най-вече на дисковете и ставните хрущяли, които са мекотъканни образувания. Освен това, редица вторични фактори могат да допринесат значително за развитието и тежкото протичане на артрозата в поясния отдел на гръбнака:
 
  • Затлъстяване – то най-вече увеличава натиска върху ставите, като по този начин ускорява износването им.
 
  • Недохранване – белтъчният глад предизвиква изтегляне на белтъци от най-големите депа – мускули и хрущяли. Последните остават отслабени и по-податливи на износване и увреждане.
 
Продължително физическо претоварване – физически интензивният труд също допринася за износването на ставите. Нещо повече, когато той е свързан с вдигане на тежки предмети, ако това се извършва неправилно, т.е. със свит, а не изправен гръб, е застрашена целостта на междупрешленните дискове. Когато се скъса междупрешленен диск и вътрешността му започне да се подава извън него и притисне съседен гръбначномозъчен нерв, се развива заболяването дискова херния.
 
Продължението на материала може да намерите в Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase