Снимка: Reuters

 Съществуват голям брой ставни заболявания, които имат потенциала да засегнат всяка става в тялото. Въпреки това, болестността не е равномерно разпределена, а е съсредоточена в три ставни и две възрастови групи. Най-често засягани са големите стави – коленните, тазобедрените и тези на гръбнака, в две основни възрастови групи – тези на средната и напредналата възраст. Средната възраст най-често страда от автоимунен (ревматоиден артрит), докато напредналата – от дегенеративен, наричан още остеоартрит или артроза.

Когато артрозните промени възникнат в гръбначния стълб се развива т.нар. фасетен синдром. Въпреки че основен рисков фактор е естествения процес на стареене и износване на гръбначните стави, развитието на заболяването може да бъде благоприятствано от фактори като затлъстяване, инфекциозни и други заболявания.
 
Умерените дегенеративни промените могат да бъдат напълно безсимптомни или да предизвикват само лек дискомфорт и скованост. Когато ставите са силно увредени, т.е. е налице фасетен синдром, се наблюдават тежки изменения и свързаната с тях симптоматика. Наблюдава се подуване и деформиране на ставите, често с ошипяване. Шиповете притискат гръбначномозъчните нерви, което предизвиква силна, радиираща (разпространяваща се болка). Ставната деформираност ограничава размаха и обема на движенията. В зависимост от това кой е засегнатият отдел на гръбначния стълб, заболяването показва известна вариабилност на симптоматиката и протичането:
Шиен (цервикален) отдел – наблюдават се болка, скованост или усещане за гъдел в областта на шията, които могат да се разпространяват към раменете, ръцете и пръстите.
Гръден (торакален) отдел – остра или пулсираща болка, която може да се разпространява из гръдния кош или към хълбоците.
Поясен (лумбален) отдел – болка, слабост или изтръпване, които могат да се спускат към седалището, бедрата, краката и стъпалата.
 
Продължението на материала може да намерите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase