Снимка: Reuters
fallback

Захарта се явява един от най-честите причинители за заболяване и фатален изход. До този извод стигат изследователи от Харвард, които установяват, че консумиращите подсладени напитки повече от два пъти дневно са изложени на по-голям риск от даден здравословен проблем.

Според тях един на всеки 100 смъртни случая се дължат на заболяване, породено от високото съдържание на захар, което си набавяме с хранителните продукти и напитки.
 
Консумацията на захар в умерени количества не е опасна, но когато прекаляваме, последиците могат да бъдат сериозни.
 
Препоръчителната дневна доза захар за човек на средна възраст е от шест до девет чаени лъжици. Ежедневно обаче ние консумираме двойно повече. Един американец на средна възраст, например, консумира повече от 40 килограма годишно като захарта бива приемана във всякакви форми – фруктоза, фруктозен сироп, захароза. Теорията на учените е, че захарите, независимо от формата им, увреждат клетките в тялото ни.
 
Според редица проучвания консумацията на захар може да причини заболяване на венците, а те от своя страна – заболяване на сърцето. Увеличават се доказателствата, че хроничните инфекции като тези в резултат от пародонтоза, играят роля в развитието на коронарно-артериално заболяване. Най-популярната теория е, че тялото реагира в широк диапазон на инфекциите.
 
За да се ограничи консумацията й, специалисти препоръчват тя да се замени с естествени подсладители, като стевията. Тя се нарежда сред предпочитаните заместители, поради съдържанието си на 0 калории. Стевията е 40 пъти по-сладка от захарта, което намалява риска от резки промени в кръвната захар. Поради по-силния си сладък вкус, тя не може да се използва при печене.
 
Още интересни новини за здравето може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 11 години

това реклама за стевията ли е )))

6

Анонимен

преди 11 години

Глюкозо-фруктозния сироп, с който се подслаждат напитките, е обогатен на фруктоза и в пъти по-калоричен от обикновената захароза. В държави, в които се използва отдавна е доказана вредата от него и връзката му с наднорменото тегло.

5

osvedomen

преди 11 години

Подсладителите са стимулатори на карценомни заболявания ,както и маргарина и тяхната употреба се забранява от лекарите.Статията е комерсиална !

fallback