Източник: Reuters

Анемията е състояние, при което червените кръвни клетки, еритроцитите, или количеството на хемоглобина намалява, поради което тъканите и органите страдат от липса на достатъчно кислород. Тоест нарушена е кислородопренасящата функция на кръвта.

Анемията се развива по-скоро заради друго заболяване на организма. За анемично се определя едно дете, ако:
Организмът не произвежда достатъчно еритроцити.
Организмът му разрушава твърде много червени кръвни клетки.
Заради загуба на кръв.

Или изпитва недостиг на хемоглобин, който е вид пигмент, благодарение на който еритроците доставят кислород до клетките и извеждат отделения от тях въглероден диоксид.

Има няколко признака, по които може да се разпознае анемията у детето. Това е бледата, сивката кожа. Ноктите и клепачите също изглеждат по-бледи, не така розовеещи както обикновено. Наблюдава се слабост у детето, бърза уморяемост и по-висока чувствителност на организма му.

При по-сериозна анемия се забелязва учестено дишане, задъхване – детето сякаш изпитва липса на въздух, ускорен пулс и отичане на ръцете и краката.

При анемия децата имат странно поведение, което би трябвало да наведе родителите на размисъл, като желание за ядене на земя, глина, вар и подобни. Колкото и да е странно това не е опасно за детето, стига то да не слага в уста токсични предмети, например съдържащи олово. Обикновено след терапевтичните мерки срещу анемията, това желание отминава.

Още по темата можете да прочетете в Puls.bg. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase