Източник: Reuters

 Главоболието е едно от трите най-често срещани оплаквания при децата, наред с болката в корема и гърдите. В по-голяма част от случаите представлява симптом на друго медицинско състояние или на емоционален проблем. Главоболие се изпитва както при настинка, грип, възпалено гърло, така и при стрес и напрежение. Децата се оплакват от главоболие и при повишена температура и треска.

 
В редки случаи неприятното оплакване може да е заради мигрена, отключила се в детска възраст. Мигрената може да се различи по наличието на гадене, повръщане и чувствителност към светлина. Изпитва се болка в предната част на главата, при челото, като тя може да е локализирана само от едната страна.
 
Мигрената се появява вследствие на синтез на някои вещества в мозъка, заради което се получава свиване на кръвоносните съдове. Пристъпите продължават от порядъка на няколко часа до половин денонощие. За изявата ѝ силна роля играе наследственият фактор.

 

В повечето случаи главоболието се овладява с познатите болкоуспокояващи като парацетамол и ибупрофен. Когато детето се оплаква системно, е редно да се потърси действителната причина и се приложи подходящата терапия. Възможно е то да се нуждае от помощ за справяне с делничния стрес или неприятен инцидент.
 
Мигрената изисква по-специално внимание, особено ако детето страда от пристъпи няколко пъти на месец и това рефлектира върху обучителния процес и качеството на живот. Медикаментозната терапия се предприема за намаляване на пристъпите при по-големите деца. Необходимо е да се изследват и емоционалните фактори, довели до страданието.
 
Още за детското здраве можете да прочетете в Puls.bg. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase