Снимка: Reuters

През пубертета детето расте по-бързо и сякаш физическото развитие изпреварва съзряването. Започват да мъчат хиляди въпроси, част от които възникват заради нормалните промени на организма през този възрастов период. Отначало свикването е трудно. Необходимо е малко време, за да се приеме порастването и навлизането в друг житейски етап...

Кои са въпросите, които най-често безпокоят...

Пубертетът започва между 9 и 13-годишна възраст, но при някои може да се появи и малко по-рано или по-късно. При момичетата се наблюдава уговелямане на гърдите и оформяне на извивки по тялото, което се дължи на повишената секреция на естроген.

Друг признак, по който може да се познае настъпването на пубертета, е рязкото израстване на височина и менструацията при момичетата. 
 
През пубертета организмът на детето продължава да расте, и расте бързо. Възможно е на година да се израснат 10 см. Обикновено това „дръпване“ на ръст се случва между 9 и 11-годишна възраст. Момичетата достигат ръста си на възрастни до 18 години. 
 
85-90% от децата в пубертата страдат от акне. Понякога пъпчиците са първият признак за настъпването на пубертета. Те се появяват по лицето, горната част на гърба и гърдите. Образуването им се дължи на повишената секреция на мастните жлези. Фактори като неправилно хранене, нискокачествена козметика, стрес и менструация при момичетата влошават акнето.
 
Не е препоръчително да изстисквате сами пъпките. По-добре се погрижете за хигиената на кожата, прилагайте редовно измиващи гелове, лосиони и маски. Ако акнето е сериозно, се консултирайте с дерматолог, преди началото на каквито и да било козметични процедури. 
 
Продължението на материала може да намерите в галерията на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase