Снимка: Reuters

Високият „лош“ холестерол в кръвта е ключов фактор за развитието на сърдечносъдови заболявания, от които живота си губят три пъти повече души в сравнение с рака на гърдата и два пъти повече в сравнение с рака на белите дробове. За разлика от тези заболявания обаче факторът за сърдечносъдовите заболявания – лош холестерол може да се контролира успешно от всеки. Как? Един от отговорите е да заменим някои мазнини и храни с други в ежедневното си меню...

Соята не е характерна за българската кухня, но тя може да даде подходяща форма заместител на млечните продукти, които по принцип съдържат холестерол. Според експерти консумирането й подпомага черният дроб да се справи с обирането на "лошия" холестерол в кръвта, а с мащабно проучване от 2011 г. се доказва, че намалява общия холестерол в кръвта. Това може да се постигне с половин литър соево мляко на ден. Соята може да осигури и белтъчини, без да натоварва организма с наситени мазнини, както се случва след консумация на месо.

Зехтинът и рипичното масло съдържат основно мононенаситени мазнини, които се препоръчат не защото влияят по някакъв начин на нивата на холестерола, но спомагат за здравината на артериалните стени. Това от своя страна намалява риска от увреждането им от холестерола в кръвта. Иначе при някои проучвания се намира, че тези мазнини спират възпалителните процеси в артериите, причинени от липопротеините с ниска плътност.

За да се намали този рисков за сърдечносъдово заболяване фактор, експертите препоръчват да се заменят продуктите с наситени мазнини, например маслото със зехтин и рапично олио/маргарин. Достатъчно е да се използват 2 супени лъжици зехтин в ястието, което готвим, за да падне концентрацията на общия ни холестерол с 8% за 6 седмици – доказва се в изследване от 2002 г. Върджин зехтинът е най-добрият избор.

Продължението на материала може да намерите в Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase