Снимка: Reuters

GlobeImmune обявиха започването на фаза нa клинично проучване, изследващо безопасността и ефикасността на експериментална нова ваксина против хепатит В. Ваксината включва като активна съставка убити, генетично модифицирани дрождени клетки от Saccharomyces cerevisiae, синтезиращи белтъци на хепатитния вирус.

Проучването ще се проведе с участието на 48 доброволци.
 
Хепатит В е най-честата форма на хроничен вирусен хепатит. Заболяването се предава по полов и кръвен път. В голям брой от случаите хронифицира. В 50% от случаите на хроничен хепатит В се достига до злокачествено израждане на чернодробната тъкан. По оценка на Световната здравна организация, над 350 милиона души по света са носители на вируса, смъртните случаи са над 620 000 всяка година.
 
Лекарствата за активно лечение успешно потискат възпроизвеждането на вирусите, но трябва да се приемат дълго време, в някои случаи доживотно. Повечето продукти се приемат веднъж дневно. Надеждите на изследователите са комбинирането им с новата ваксина да доведе до категорично излекуване на болните или поне на значителна част от тях. 
 
Още интересни здравни новини може да намерите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase