Снимка: Reuters

 Консумацията на две чаши кафе дневно при мъжете е свързана с оплаквания от невъзможност за задържане на урина, според ново американско проучване, представено в онлайн изданието на The Journal of Urology.

 
Повод за проучването на проф. Алейн Маркланд от Университета на Алабама в Бирмингам, са други две, при които се намира връзка между количеството на приемания кофеин и инконтиненцията при жените.
 
За работата си изследователският екип използва данните от национално проучване за здравословното състояние и хранене при възрастните и децата в САЩ за четири години, от 2005 до 2008 г., включващо информация за над 5000 американци на възраст над 20 години.
 
В него е била налична справка и за количествата консумирана храна и напитки, включително и кафе, както и честота на неволно изпускане на урина на месец.
 
След като отсяват други фактори за инконтиненция изследователите стигат до извода, че и консумацията на кафе също играе роля на такъв.
 
72% е вероятността мъжете да страдат от неволно изпускане на урина при консумация на 234 мг и повече кофеин дневно, количество, което се равнява приблизително на 2 чаши от напитката. При консумация на 392 мг дневно рискът от инконтиненция скача повече от два пъти.
 
Все още не е ясно дали точно кофеинът предизвиква проблема с пикочния мехур или той се проявява при хора, при които вече е налице. Изведеният резултат засега е по-скоро в помощ на хората с инконтинеция, които ще знаят за тази връзка и ще могат да следят за количеството приеман кофеин като част от терапевтичните мерки, коментират от научния екип.
 
Още интересни новини за здравето може да намерите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase