Снимка: Reuters

Седенето за дълъг период от време увеличава риска от диабет и сърдечни заболявания.

 
Учените от университетите в Лестър установиха, че рискът е налице и при редовна физическа активност, но само в случаите, когато през останалото време се заседяваме.
 
В проучване взимат участие около 800 000 души.
 
Изследователите проследяват здравословните данни и ежедневни дейности на доброволците.
 
Резултатите показват, че тези от тях, които прекарват по-голямата част от деня си в седнало положение, независимо дали е пред телевизора, компютъра или в колата са с повишен риск от развитието на диабет и сърдечносъдови проблеми.
 
Заседяването влияе негативно на нивата на глюкоза в кръвта и повишава инсулиновата резистентност, споделят изследователите. Но те все още не са наясно как точно се получава тази зависимост.
 
Според експерти, рискът от развитието на подобен здравословен проблеми при сервитьори или други професии, които не са свързани с целодневно седене, е много по-нисък.
 
Много хора смятат, че прилагането на едночасова физическа активност всекидневно е напълно достатъчно, но те трябва да мислят и за останалите 23 часа от деня, обяснява изследователския екип.
 
Те апелират към ограничаване на седенето на едно място за дълъг период от време. Препоръчително е на всеки 45 минути да се прави леко раздвижване, било до прозореца, вратата или съседна стая.
 
Необходими са допълнителни изследвания за да се установи колко точно време прекарано в седнало положение е вредно за здравословното състояние.
 
Резултатите от проучването са публикувани в сп. Diabetologia.
 
Още любопитни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase