Снимка: Reuters

Био черният китайски чай е здравословна алтернатива на кафето. Ароматен е и ободряващ, тъй като съдържа кофеин. 

Съставът на напитката включва полифеноли, калций, манган, каротин, селен и калций, както и фолиева киселина. 
 
Консумацията на био черен китайски чай намалява риска от развитие на коронарно сърдечно заболяване и възпалителни проблеми.
 
Полезната напитка ни осигурява основни антиоксиданти, които допринасят за регулиране на холестерола, здрава костна тъкан, тонизирана кожа и добро дентално здраве. Флуоридът в чая потиска развитието на кариеси.
 
Черният чай има бактерицидно действие и помага за премахване на микроорганизмите в устната кухина. Според проучване редовната му консумация предотвратява възпаление на венците и меките тъкани в устата.
 
Австралийски учени откриват, че черният чай предпазва от развитие на остеопороза. Резултатите показват, че редовно консумиращите го са с по-висока плътност на костите, отколкото пиещите кафе.
 
Поради антиоксидантните си свойства чаят е ефективен срещу кожни инфекции и респираторни проблеми. 
 
Полифенолите му имат противовирусно действие, помагат за понижаване на „вредния“ холестерол и в борбата с рака. Те освен това спомагат отслабването, когато чаят се приема редовно, тъй като стимулират метаболизма. Активират определени храносмилателни ензими и подобряват дейността на мастните тъкани, с което ограничават натрупването на мазнини.
 
Още любопитни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase