източник: Reuters

Може да се счита, че основната причина за появата на артрозата е разликата между упражнявания натиск върху ставния хрущял и пораженията, които той нанася, и способността на хрущялната тъкан да се възстановява и да поема този натиск. Това е причината артрозата да се развива най-рано и най-често при хора, подложени на силно физическо натоварване – работници, атлети, културисти. 

Най-голямо увреждащо влияние върху ставите има извършването на еднотипни движения, които износват точно определен участък от ставния хрущял. Продължителното заемане на седнало или клекнало положение, особено с тежест, ускорява многократно износването на коленните и междупрешленните стави.
 
Затлъстяването също е рисков фактор за артроза. То натоварва почти всички стави в тялото, но най-вече коленните и ставите в стъпалото. Клинично доказано е, че при жени и мъже с индекс на телесното тегло над 30, честотата на артрозата е четири пъти по-висока, отколкото при хора с нормално телесно тегло.
 
Установено е, че всеки 5 килограма излишно телесно тегло увеличават с 40% риска от развиване на ставни заболявания. Също така, при вече налична артроза, свалянето на всеки пет килограма чувствително облекчава симптомите.
 
Някои форми на артроза се обуславят и от специфични генетични фактори. Например, артрозата на ставите на пръстите на ръката се дължи на дефект в гена на колаген тип II. Поради редица допълнителни генетични причини, този дефект се проявява много по-често при жените, отколкото при мъжете.
 
За останалите рискови фактори за артроза можете да прочетете в Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase