източник: Личен архив
fallback

Цветана Якимова работи в областта на ХИВ/СПИН от 10 години. Мениджър е по мониторинг и оценка към Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерство на здравеопазването. Занимава се със събирането, обработването и анализа на данни, както и с наблюдение на дейностите и осъществяване на контрол върху тяхното качество.

Завършва висше образование в областта на хуманитарните науки - приложна лингвистика и следва социология. 
 
  
Освен инжекционно употребяващите наркотици и гей общността, какви други групи се очертават като уязвими към ХИВ/СПИН в България?
 
Сред групите, които към момента са по-слабо засегнати от разпространението на ХИВ/СПИН, са проституиращите лица. Девет неправителствени организации се занимават с превенция на ХИВ в тази група. 
 
Изключително важно е да се работи и с тях, тъй като те могат да бъдат гранична група, през която ХИВ инфекцията може да влезе в общото население. Например, някои от проституиращите лица инжектират наркотици. В същото време други проституират, за да си набавят наркотици.  
 
Има 10 неправителствени организации, които работят в ромска общност. Тя е определена като целева група на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН, тъй като в нея се срещат много рискови фактори и поведения. Например, често в ромска общност, освен лошите социални и икономически условия, има и лица от другите групи - които инжектират наркотици и/или проституират. С ромската общност се използва малко по-различен подход. Отново работата се изнася на терен, предоставяме услугите на мястото, където хората живеят или работят, за да им е по-удобно и услугите да са достатъчно достъпни. Но, докато при другите групи екипите са съставени от професионалисти, като психолози, социални работници и други, там държим да работим с хора от общността. Подкрепяме млади хора от ромска общност, обучаваме ги, след това те предават знанията си на останалите по най-разбираемия и близък на общността начин. В това отношение се постигна голям успех, за 10 години настъпи значителна промяна в тези организации, в знанията и уменията им, самочувствието им се повиши. 
 
Друга важна група, с която работим по програмата, са хората, лишени от свобода. Благодарение на сътрудничеството между Министерство на здравеопазването и Министерство на правосъдието, успяхме постепенно да започнем работа и да достигнем до всички затвори в страната. От няколко години вече има съвместна заповед на двамата министри, която регулира предоставянето на безплатни и анонимни услуги за превенция на ХИВ в затворите. 
 
В нашите затворите няма епидемично разпространение на ХИВ, както е в някои други страни. Смята се, че за това отново допринасят дейностите по програмата за превенция и контрол на ХИВ/СПИН у нас. Въпреки това, след анализ на ситуацията с международен консултант, оценихме, че в затворите трябва да се работи, тъй като има различни рискови фактори, които могат да способстват разпространението на ХИВ инфекцията. 
 
Още по темата за ХИВ/СПИН можете да прочетете в интервюто на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Кондьо

преди 11 години

Ако ги научите и кондоми да ползват да намалее раждаемостта от 10 на 3 деца, равни няма да имате. За мъжката любов в затвора е друга тема. Там те си лекуват взаимно хемороидите. бСПина по партийна линия се предава само там.

1

БСП-Б група

преди 11 години

Ми тя Мими Виткова първа преряза лентата на това начинание като преливаше спинозна кръв на нуждаещесе болни излишни за социалистическото общество!И сега само наблюдават ефекта такива като тази.......

fallback