Здравният министър Десислава Атанасова и кметът на Варна Кирил Йорданов. Снимка: Булфото

38-те медици от кръвния център във Варна, които подадоха заявления за напускане преди две седмици, ги оттеглят, считано от 28 ноември. Това стана ясно след среща със заместник-кмета на града доц.д-р Христо Бозов.

Той е изложил пред тях конкретните параметри на обещанието, което даде кметът Кирил Йорданов, за финансова помощ от общината. След днешните разговори не беше уточнено колко пари точно ще бъдат отпуснати от местния бюджет, за да бъдат подпомогнати със средства служителите на кръвния център.

Те обаче уточниха пред журналисти, че предложението ги удовлетворява и оттеглят молбите си за напускане. По техни думи от 1 януари догодина Община Варна ще им помага с достатъчно средства, които заедно с обещаното повишение от здравното министерство ще изравнят заплатите им с тези, които са получавали през 2011. 

Тази година лекарите там са взимали около 500 лева, а лаборантите – 400 лева. До пролетта на 2012 г. 40% от парите от изследванията в центъра са отивали като допълнително възнаграждение към заплатите на служителите и заплатите им тогава са стигали 700-800 лева. Това обаче това е премахнато с директива на МЗ и възнагражденията са паднали.

Dnes.bg припомня, че на 12 ноември 38 от общо 53-ма служители на Кръвния център в морския град обявиха, че напускат, недоволни от ниските си заплати. Два дни по-късно общината реши да даде по 100 лева към заплатите на докторите за ноември и декември.

На 19 ноември министърът на здравеопазването Десислава Атанасова лично пристигна във Варна, за да разговаря с недоволните лекари. Тогава тя обеща, че заплатите им ще бъдат повишени между 17 и 20% от 1 януари 2013 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase