Снимка: Reuters
fallback

В есенно-зимния сезон традиционно качваме килограми, заради липсата на движение и по-тежката храна, която консумираме. Освен това, често са налице и нездравословни наши навици, от които дебелеем, без дори да осъзнаваме.

1. Не търсим съвет от специалист по храните.

Често започваме диети или режим, без изобщо да се консултираме с диетолог или експерт по храните, който ще ни насочи към най-подходящия план за нашата фигура.

2. Недостатъчен сън.

Спим или твърде много или твърде малко и пак не се чувстваме добре в кожата си. Според ново изследване хората, които спят по-малко от 6 часа и повече от 8, са предразположени към пълнеене. Стремете се да спите около 7 часа на денонощие.

3. Прескачане на хранене.

Много жени все мислят и вярват, че ако не закусят или пък не вечерят, ще свалят излишните килограми по-лесно. А по този начин правят обратното – забавят метаболизма, организмът се затруднява да изгори калориите, прави си запаси и се натрупват излишните мазнини в тялото. Хапвайте често, но по малко, гласи златното правило.

4. Ядем прекалено бързо.

Много вреден навик е хапването на крак, за 1-2 минути, с поглъщане на големи хапки недобре сдъвкана храна. Помните как родителите ви караха като дете да дъвчете бавно и внимателно. Добре сдъвканата храна ще бъде поета от стомаха и преработена в пъти по-лесно и ефективно от тялото, без да го затруднявате.

5. Гледане на много телевизия.

Най-често срещаният навик сред деца, възрастни, мъже, жени. Гледането на телевизия предразполага човек да се отпусне, буквално „разложи“ върху дивана и да му се похапват само въглехидратни и не много здравословни храни – чипс, пуканки, солети, шоколад и т. н. Четете по-често, излизайте на разходка, дори и в студеното време, това ще ви освежи.

6. Слагате си по-голяма порция, отколкото ви е необходима.

Друго златно правило в храненето гласи, че трябва да си сложим по-малко храна, отколкото мислим, че ще изядем. В обратния случай порцията ни е огромна, защото сме гладни, но всъщност още на половината ядене вече не сме гладни и продължаваме да ядем само от лакомия или за да не изхвърлим храната.

7. Храним се с бял хляб.

Той предразполага към качването на килограми, затова изберете пълнозърнест или черен хляб. Хем по-диетично, хем по-здравословно.

Останалото прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

.

преди 11 години

СПОРТ :)

43

Пухкава

преди 11 години

Добре де: как може някой слаб като върлина да плюска на поразия и хич не качва килограми, а други и с диети и с какво ли не и пак пляскат сланини цял живот

42

american boy

преди 11 години

Колкото и да се правят на разбирачи и да се опитват да открият тайната на отслабването, всичко това са несериозни приказки. Всъщност нещата са супер елементарни - теглото ни е функция на съотношението приети с храната и напитките калории и изгорените такива от тялото ни. Всичко друго е тестис - яж закуски, пий сутрин ледена вода, изхвърли въглехидратите от менюто си, и т.н. шамански подходи и подкокоросвания от страниците на разни медии предназначени за развлечение и убиване на излишно време.

fallback