източник: Reuters

Преди и по време на сексуалния акт в организма на мъжа и жената настъпват специфични физиологични промени, които, освен че позволяват започването и поддържането на акта, имат и по-дългосрочно значение за цялостния емоционален и здравен статус.

Днес е категорично доказано първостепенното значение на пълноценния полов живот за психическото равновесие и здраве на индивида.

Какви промени настъпват в тялото и мозъка и как те ни правят здрави и щастливи?
 
При жените сексуалното възбуждане започва с повишаване на вагиналната лубрикация, удължаване на вагината и усилено кръвонапълване на външните полови органи. Усиленото възбуждане води до уголемяване на клитора и зачервяване на кожата около половите органи. Промените във вътрешните органи, освен добре известното ускоряване на пулса и повишаването на кръвното налягане, включват и промяна на формата на вагината и положението на матката в таза. Повишава се и кръвонапълването в гърдите, сетивността им, особено на зърната.
 
И при двата пола настъпва разширяване на зениците.
 
С възрастта настъпват физиологични промени, които правят сексуалното възбуждане по-бавно и трудно, но постигането на оргазъм – по-лесно.
 
За сексуалното възбуждане при мъжете можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase