източник: Getty Images

По дефиниция безопасният секс е полов акт, при който партньорите са предприели мерки против риска от заразяване с половопреносими инфекции. Това предполага избягване на контакт с телесните течности на партнора – вагинален, анален секрет, кръв и др. Трябва да се изтъкне обаче, че не съществуват мерки, които напълно елиминират този риск, т.е. той може да бъде драстично редуциран по един или друг начин, но никога не може да бъде изцяло избегнат.

 
Безопасният секс е актуална тема вече над тридесет години, от разпространението на глобалната пандемия от ХИВ/СПИН до ден днешен. От тогава насам на него се отдава централната роля във всяка програма за сексуално образование.
 
Основния метод за превенция от заразяване си остава – физикалният.
 
Макар че презервативът се е превърнал в символ на безопасния секс, последният не се изчерпва само с ползването на презервативи. За да бъде „мероприятието“ максимално ефективно, при използването на презерватив трябва да се съблюдават определени „правила“. На първо място, презервативът трябва да бъде използван през цялото време на коитуса. Свалянето или падането му, дори и за съвсем кратко, практически елиминира защитния му ефект, особено ако през това време е имало проникване.
 
Сексът с повече от един партньор едновременно предполага използването на отделен презерватив за всеки отделен партньор. Ако бъде използван един и същ кондом, активният партньор остава защитен, но съществува риск от предаване на инфекции между пасивните партньори.
 
Постепенно набира популярност и дамският еквивалент на презерватива. Също като мъжкият му аналог, той е изготвен от еластична материя. Поставя се във влагалището преди секс и осигурява висока степен на защита от половопреносими инфекции и нежелана бременност. Тези два варианта на презервативи са единствените средства, осигуряващи висока защита както срещу инфекции, така и срещу нежелана бременност. Ефективността им и по двата показателя е над 99%.
 
Още факти за безопасния секс можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase