източник: Reuters

Сухата кожа е често срещан проблем, причиняващ редица неудобства. Усещането за опъната кожа и сърбежът могат да бъдат изключително неприятни.

Сухата кожа обикновено е с ниско ниво на себум, силно чувствителна и не задържа влага. Влияе се от различни фактори, като ветровито време, рязката смяна на температурата и студ, които още повече я изсушават.
 
Здравата кожа е покрита от тънък слой естествени липиди, мастни вещества, които допринасят за мекотата и еластичността й. Редица фактори на околната среда могат да увредят тънкия слой от естествени липиди и мастни вещества.
 
За да се предотврати този риск, е желателно да се прилагат допълнителни и ежедневни грижи, съобразени със сухотата на кожата.
 
Овлажняването посредством лосиони и овлажнители е препоръчително особено след къпане, тъй като парата в банята допринася за изсушаването на кожата. Продължителното излагане на твърде топла вода може да „отмие“ естествените масла, които предпазват кожата.
 
При проблеми със сухата кожа дерматолозите препоръчват взимането на кратки душове, които не продължават повече от няколко минути, като температурата на водата е нормално топла, а не гореща.
 
Използването на овлажнители е препоръчително и при сух и влажен климат.
 
За да се подобри хидратацията, която е особено нарушена при сухата кожа, е желателна консумацията на големи количества вода и течности през деня.
 
Ексфолирането също е наложително при наличието на суха кожа. По този начин се отстраняват мъртвите кожни клетки, което ще допринесе за намаляване сухотата на кожата.
 
През есенно-зимния период кожата често остава незащитена. Не забравяйте използването на специализираната за целта козметика, която ще осигури нужната защита, овлажнявайки и хидратирайки кожата. Старайте се кожата винаги да е топла и предпазена от студен и сух вятър.
 
Още полезни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase