източник: Reuters

Работещите нощни смени мъже са с 3 пъти по-висок риск от развитие на рак на простатата, отколкото тези с дневен работен график, става ясно от канадско проучване, изследващо неблагоприятното въздействие на нощния труд върху здравето на мъжете. Нощните смени увеличават и риска от поява на редица други видове рак – на червата, пикочния мехур и белите дробове, уточнява екипа от Университета на Квебек. 

 
Смята се, че негативният ефект се дължи на потискане на хормона мелатонин, което насърчава растежа на тумори. 
 
Установено е, че лишаването от пълноценен сън е друг рисков фактор. 
 
Предишни проучвания също показват връзка между онкологичнителните заболявания и работата през нощта, но повечето са фокусирани върху по-високата честота на рак на гърдата при жените. При последното обаче става ясно, че мъжете също са засегнати.
 
Според учените нощните смени вредят на организма, тъй като потискат дейността на мелатонина, който се произвежда от епифизата в мозъка. Хормонът диктува циклите на съня.
 
Продукцията на мелатонин е нормална през нощните часове. Но експерти смятат, че излагането на светлина през нощта нарушава производството на хормона, поставяйки началото на верига от събития в организма, които могат да насърчат развитието на тумор.
 
Новото проучване включва 3137 мъже, диагностицирани с различен вид рак. Изследователите изчисляват каква част от участниците работят нощно време и сравняват резултатите с режима на работа на над 500 здрави мъже. 
 
Установява се, че нощните смени почти утрояват риска от рак на простатата и удвояват този от рак на дебелото черво.
 
Полагащите нощен труд са 76% по-застрашени от развитие на рак на белия дроб и 70% от тумор на пикочния мехур.
 
Опасността от рак на простатата, дебелото черво и пикочния мехур е най-висока при работа нощем в продължение на 10 години.
 
Резултатите са отразени в сп. American Journal of Epidemiology.
 
Още полезни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase