източник: Reuters
Отдавна се проучват ползите от зеления чай и неговите екстракти за здравето, включително за превенцията на рака. Учените разполагат с нова информация за начина, по който той помага за предотвратяване или забавяне растежа на рак на простатата.
 
Установява се, че мъже с онкологичното заболяване, консумиращи зелен чай, са с по-нисък риск от възпаление на простатната тъкан и други промени, свързани с растежа на тумора, в сравнение с тези, които не го приемат, обяснява д-р Сузане Хенинг от Училището по медицина към Университета на Калифорния, Лос Анджелис.
 
Според резултатите от изследването положителният ефект се дължи на полифенолите, които се съдържат в зеления чай. Антиоксидантите предпазват клетките от увреждане, поясняват изследователите.
 
В експеримента участват 79 мъже с рак на простатата, на които предстои операция. Участниците консумират зелен чай или вода всеки ден в продължение на 3 до 8 седмици. 
 
На доброволците са проведени и изследвания на кръв и урина. След оперативната интервенция учените извършват и изследване на простатната тъкан на мъжете. 
 
Резултатите сочат, че нивата на простатно-специфичен антиген PSA се понижават при мъжете, които консумират зелен чай. Знае се, че високите нива на PSA, протеин, произведен от простатната жлеза, може да се отрази на рака на простатата.
 
Показателят за възпаление, наречен ядрен фактор kappaB, също показва намаление при консумиращите напитката. Възпалението е свързано с растежа на тумора, уточняват учените. 
 
Екипът продължава с изследванията си, опитвайки се да установи дали добавянето на кверцетин в зеления чай помага в борбата с рака. Кверцетинът е антиоксидант, откриван в ябълковата кора, боровинки, лука. 
 
Друго, италианско, проучване също показва, че консумацията на зелен чай подпомага забавянето на рака на простатата. 
 
Данните са представени на среща на Американската асоциация за ракови изследвания.
 

Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase