източник: Reuters

Сканиране на мозъка показва, че пропускането на закуската събужда желанието за мазна и висококалорична храна по-късно през деня.

 
В проучването взимат участие 21 души с добро телосложение. На доброволците са показани калорични храни, докато изследователите сканират мозъчната им активност с помощта на ядрено-магнитен резонанс (ЯМР).
 
В първия ден от проучването на доброволците не е дадена храна за закуска, а на втория ден участниците са закусили един час преди началото на изследването.
 
След като приключват с показването на снимки и сканирането, изследователите предлагат на участниците висококалорична храна. Доброволците, които не са закусили консумират много по-големи количества, в сравнение с тези, за които това е второ хранене за деня.
 
Резултатите показват, че участниците, които са пропуснали закуската, са с повишена мозъчна активност в мозъчния отдел, отговорен за желанието за калорични, мазни и нездравословни храни.
 
Една от причините за трудното отслабване при пропускащите закуска е желанието за по-мазни и калорични храни на обяд и вечеря.
 
Закуската е важна за зареждането на организма с хранителни вещества и енергия за целия ден. Свързана е с поддържането на нормални нива на кръвната захар.
 
Специалисти препоръчват при спазването на диетичен режим или желание за намаляване на телесната обиколка да се редуцира всяко друго от храненията за деня, но не и закуската.
 
Резултатите от проучването са представени на годишната конференция на Neuroscience.
 
Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase