източник: Reuters

Момичета, ваксинирани срещу човешкия папилома вирус, не са в повишен риск от заразяване с други полово предавани инфекции или забременяване, показва ново проучване.

 
Това трябва да успокои родителите, че ваксинирането против рак на маточната шийка би окуражило ваксинираните момичетата да правят по-рисков секс от неваксинираните.
 
Според Саад Омер, изследовател в областта на инфекциозните заболявания и ваксинологията в Emery University в Атланта, много родители изразяват такива опасения. Според статистическите данни обаче, те са неоснователни, тъй като ваксинираните момичета не показват по-висока болестност от полово предавани инфекции от неваксинираните.
 
Ваксината, получила одобрение за прилагане при 11-12-годишни момичета в САЩ през 2006 г., е все още противоречива – в едва половината от семействата родителите са дали съгласие децата им да бъдат ваксинирани.
 
Един от аргументите против ваксиниране е, че то дава измамното усещане за безопасност по отношение на полово предаваните инфекции.
 
От Центъра за контрол и превенция на инфекциозните заболявания обаче, призовават и момчетата да бъдат ваксинирани.
 
Според д-р Дивиа Пател, акушер-гинеколог от университета в Мичиган, въпреки че не дава цялостна представа за ситуацията, проучването е много полезно с това, че изследва поведенческите аспекти от ваксинацията. Необходимо е на момичетата да се обясни за какво точно се прави ваксинирането. Според нея не може да се очаква деца на тази възраст да знаят, че инфекцията с човешкия папилома вирус е полово преносимо заболяване.
 
Изследването на досиетата и записите от тестовете за бременност при личните лекари също не дава цялостен поглед за това колко често забременяват тийнейджърките, тъй като в огромното мнозинство от случаите те използват тестове, закупени в аптеки.
 
Според д-р Пател ще са необходими още такива изследвания, за да се изясни какво всъщност е поведението на получилите ваксинацията.
 
Изследователи също така напомнят, че съществуват и други ограничаващи фактори за прилагането на ваксината, много от които са в процес на изясняване.
 
Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase