източник: Reuters

Novavax Inc. обявиха, че е започнало набирането на доброволци за ново фаза II клинично проучване на ваксина срещу респираторен синцитиален вирус при жени в детеродна възраст.

 
Респираторният синцитиален вирус е най-честата причина за респираторни инфекции в детска възраст. Той причинява 64 милиона разболявания, 3,4 милиона хоспитализации и 160 000 смъртни случая всяка година.
 
Проучването се осъществява в сътрудничество с РАТН - международна неправителствена организация с нетърговска цел, която осигурява финансиране в размер на два милиона долара.
 
Рандомизираното, двойно сляпо, плацебо контролирано проучване ще оцени безопасността и имуногенността на две дозови нива на RSV-F – пептидна ваксина, със и без алуминиев фосфат като адювант. Адювантът услива имунния отговор на организма, което позволява използването на минимални количества от имуногенната субстанция.
 
Проучването ще набере 330 жени, които ще получат една или две интрамускулни инжекции с ваксина или плацебо. Безопасността и ефективността ще се оценяват в продължение на 4 – 6 месеца.
 
Освен това, така ще се получи ценна информация за определяне на оптималния дозов режим в бъдещи проучвания и потенциалните адювантни ефекти на алуминевия фостат, който към момента е разрешен за употреба в САЩ. Предишни клинични и предклинични проучвания са показали, че имунизацията с ваксината предизвиква синтез на антитела срещу различни части на F-протеина на вируса. Предварителните резултати от най-новото проучване се очакват през първото тримесечие на 2013 г.
 
Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase