Снимка: Reuters

Над 50% от хората, засегнати от безсъние, прибягват до самолечение със сънотворни лекарства, без предварителна консултация с лекар или фармацевт. Проучване сред 2077 души показва, че трима от десет употребяват медикаменти без рецепта в продължение на повече от месец, а 14% - над 6 месеца. 

 
Според данни на Кралското фармацевтично дружество осем от десет случая на безсъние се дължат на сериозен проблем, свързан с физическото или психическото здраве.
 
Самодиагностицирането и опитите за самолечение на симптоми на безсъние, без отстраняване на основната причина, е потенциално опасно за здравето, предупреждават експертите. Проблемите със съня може да са свързани с астма, сърдечносъдови заболявания, тревожност или депресия.
 
Oбезпокоително e, че толкова голям процент хора използват продължително време сънотворни лекарства, коментират фармацевти. Медикаментите могат да бъдат ефективни за краткосрочно лечение на лека форма на инсомния, но не трябва да се приемат за дълъг период от време без лекарски съвет. Те могат да „скрият” сериозен здравен проблем, който да се задълбочи, ако не се установи и лекува, смятат специалистите.
 
Още интересни новини касаещи качеството на съня може да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase