Снимка: Reuters

Коефициентът на интелигентност има значение за чувството на удовлетвореност и благосъстояние, убедени са учени. 

Според британско проучване ниското IQ  често е свързано с по-малки доходи и лошо психическо здраве, които от своя страна допринасят за чувството на нещастие.
 
Изследователите от Университетския колеж в Лондон анализират данните за психическото здраве и умствените способности на 6870 души. За целта доброволците попълват анкета. 
 
Оказва се, че най-щастливи се чувстват хората с коефициент на интелигентност между 120 и 129. А най-неудовлетворени са участниците с IQ между 70 и 79. 
 
Предвид получените резултати експертите призовават за предоставянето на по-голяма помощ и подкрепа на хората с по-нисно ниво на интелигентност.
 
Има известни доказателства, че в дългосрочен план интензивните стратегии, насочени към подобряване условията на живот на децата от социално слаби семейства, дават положително отражение не само върху коефициента им на интелигентност, но също така и върху благосъстоянието и по-добрите възможности за реализация, обяснява д-р Ангела Хасиотис от изследователския екип. Според нея ефектите от полагането на подобни усилия са свързани и с намалена зависимост от социални помощи и по-добро психическо и физическо здраве.
 
Проучването е особено полезно, тъй като определя някои от факторите, които опосредстват връзката между коефициента на интелигентност и щастието, както и значението от повишаването на IQ за благосъстоянието, подобряване на здравето и финансовото състояние, уточнява психиатърът д-р Джонатан Кемпиън. 
 
Резултатите са отразени в сп. Psychological Medicine.
 
Още интересни новини за здравето може да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase