Снимка: Архив, Булфото
fallback

100 литра кръв на ден са необходими само за столичните болници. Тревожният сигнал подаде директорът на Националния център по трансфузионна хематология доц. Андрей Андреев.

Ако 250 души дарят кръв за ден, София ще има запаси за около седмица, информира БТА.

„За първи път се обръщаме към обществото с такъв призив, но вече съм сигурен, че хората не са безразлични, допълни доц. Андреев, след като вчера кръв дариха над 200 желаещи.

Жените и мъжете, дарили кръв, са приблизително по равно, но по-обнадеждаващ е фактът, че кръводарителите са предимно млади хора“, заяви Андреев.

Oще по темата

Сред тях обаче е имало и няколко „ветерани" в кръводаряването, които са били отличавани със златни медали по този повод.

Жените, даряващи кръв, са повече от мъжете, когато се налага да се дарява за предстояща операция на роднина или близък човек, твърди лекарят.

Той препоръчва на близките на пациентите да преустановят порочната практика на даване на пари "на ръка" на онези, които стоят в двора на Центъра и предлагат да дарят кръв вместо тях.

Андреев припомни, че няма законов текст, който да регламентира задължителното даряване на кръв от роднини преди предстояща операция, но призова гражданите да даряват кръв доброволно, за да не се стига до недостиг или до критични ситуации.

Търсят се дарители от всички видове кръвни групи. Засега се наблягало на кръвните групи А и 0, защото 40 на сто от нуждаещите са от кръвна група А.

Най-възрастният кръводарител може да бъде до 65-годишна възраст, а най-младият - на навършени 18 г.

„Искам да се разгранича от онези, които твърдят, че българинът е станал зъл и неотзивчив, каза още лекарят. Той е убеден, че гражданите ще даряват кръв, стига да знаят и да са сигурни, че кръвта им наистина се използва за нуждите на болни. Немалък е проблемът и с това, че българският кръводарител не е достатъчно уважаван от обществото“, допълни Андреев.

Днес и утре желаещите да дарят кръв могат да го направят в Националния център по трансфузионна хематология, който се намира на ул. "Братя Миладинови" 112.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

60

сасирек

преди 11 години

Добре, но нека тези ,които през денонощието са имали кръвотечение да напуснат града до вечерта,както е по закон божий.

59

Анонимен

преди 11 години

zatova imate depytati *** te da davam boklycite dolni.

58

Въпрос

преди 11 години

то хубаво това, но ми се ще да видя отчет всеки ден колко литра кръв отиват и на кого, има ли статистика?

fallback