Броят на кръводарителите у нас за миналата година е 165 255 души. Снимка: Булфото

Мъж на 56 години е дарил кръв през живота си около 100 пъти. Илиян Троянски направил сефтето още като войник, а за множеството хуманни акции беше награден от Националния център по трансфузионна хематология в София.

Мероприятието е по повод Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител и е организирано от здравното министерство, НЦТХ и БЧК.

Сред наградените бяха още Елена Стоянова от Кюстендил - дарила е кръв 62 пъти. 47-годишната Зафира Кацарова от Варна (67 пъти) и Емил Гергинов (50 г.) - 50 пъти.

Пример на младите пък даде 19-годишният ямболия Ясен Илиев, който се е отчел четири пъти през 2011 г.

Количеството кръв, което може да се дари е до 450 мл. кръв.

Иначе броят на дарителите за миналата година е 165 255 души. Най-много са тези между 20 и 55 г.

Проблемът с кадрите

Последните години се наблюдавало постепенно намаляване на лекарския състав.

„Има проблем с кадрите, тъй като специалността трансфузионна хематология не е атрактивна сред младите хора. В момента има девет свободни лекарски места, но дипломиралите се специалисти не искат да работят в тази сфера“, заяви пред „Фокус“ доц. Андрей Андреев - директор на Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ).

Основните страхове са от иглата и необоснован страх от заразяване с хепатит B, хепатит C, СПИН и сифилис.

„Това е абсурдно твърдение, което беше възведено преди 20 - 30 г. от някои уважавани до тогава вестници. Те написаха големи страници, че кръводарителите се заразяват със СПИН и хепатит, по време на кръводаряване“, допълни Андреев.

Според него - платеното кръводаряване няма да реши проблема с намаляващия брой кръводарители заради демографски причини.

Първото кръводаряване през XVIII в.

За първи кръводаряване се осъществява успешно през XVIII в. като това е свързано с учения Уилям Харви и най-вече установения от него закон за кръвообращението.

То може да бъде направено от всеки човек на възраст от 18 до 65 г., но в отлично здраве.

Кръводаряването може да се извършва 4,5 пъти годишно (календарна година) с минимален интервал от 2 месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase