източник: Reuters

Синдромът на дразнимото черво е разпространено разстройство на дебелото черво, което е придружено с дискомфорт, подуване и болки в корема, диария. Често, макар и силни, оплакванията отминават без лечение.

Синдромът на дразнимото черво е различно състояние от възпалителните заболявания на колона, каквито са болестта на Крон и улцерозният колит. Въпреки че за синдрома на дразнимото черво няма терапия, контролът на състоянието може да облекчи оплакванията и да подобри качеството на живот.
 
Няма възраст, която може да се определи като характерна за изявата на синдрома. Той може да се развие в млада и дори юношеска възраст. Според експерти една от причините за него е инфекция на колона, но това според тях далеч не е единствената.
 
Спряга се и възможна абнормална функция на нервните клетки, които контролират гастроинтестиналния тракт, но тази хипотеза все още не е изяснена, както и връзката между червата, гръбначния и главния мозък в случая. Не бива да се пренебрегва и ролята на стреса, коментират учените.
 
Симптомите се различават при всеки засегнат. Най-често се споменават оплаквания от сорта на честа болка в корема, необясними епизоди на диария и констипация, подуване на корема, поява на слуз в изпражненията и други промени в техния вид. Някои пациенти споменават и за физическо изтощение, главоболие и тревожност.
 
Още полезни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase