източник: Reuters

Отоците по време на бременността са почти неизбежни. Дължат се на склонността към задържане на течности през деветте месеца, най-общо определено, като проблемът се наблюдава предимно в третото тримесечие. Спорен е въпросът дали отоците са нормално явление, съпътстващо износването на плода или са вид патология. Всъщност, един от важните симптоми, за които специалистът, проследяващ бременността, е нащрек, е именно появата на отоци. Те могат да бъдат разглеждани като обичайно съпътстващо бременността явление и като признак и за сериозно усложнение, изискващо стриктно медицинско наблюдение. От какъв тип е отокът, от компетенциите на специалиста е да определи при преглед и евентуално от съответните изследвания.

 
Поначало, в последното тримесечие бъдещата майка развива склонност към отичане на долната половина на краката, най-вече глезените и стъпалата, което е провокирано от самата бременност и се среща при повечето жени. Това отичане се приема за нормално и не би следвало да тревожи. 
 
През деветте месеца на износване на плода жената наддава средно 10-11 кг, като около 4 кг от тази маса представлява течност, която се натрупва в подкожната и съединителната тъкан.
 
Задържането на течности се появява от началото на бременността, но то е почти незабележимо – променя се видът на кожата, тя сякаш става по-опъната, еластична и изпълнена сякаш с целулит в определени части на тялото – ръцете, краката, корема. По-нататък във времето лицето става по-подпухнало. В последното тримесечие вече жената започва да се оплаква от отичане на краката, предимно на глезените и стъпалата.
 
Това отичане, подуване на краката, тежест, умора, обикновено се появява към втората половина на деня и изчезва след нощната почивка – липсва на сутринта. 
 
Как да разпознаете опасното, научете от Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase