Снимка: Reuters

Употребата на марихуана в младежките години може да доведе до по-нисък коефициент на интелигентност в по-късен етап от живота.

Изследователи проследяват данните на около 1000 души от Нова Зеландия, които са под 18 години. Някои от тях употребяват марихуана, а други не. Здравословният и умствен капацитет на участниците след началото на проучването е проследяван в продължение на 20 години.
 
Резултатите показват, че участниците, които прибягват до употребата на канабис през периода, когато мозъкът се развива, имат спад в умствения капацитет и коефициент на интелигентност.
 
При теста за интелигентност в по-зряла възраст на употребяващите тревата се наблюдава спад с 8-10 пункта в сравнение с този на връстниците им, обяснява изследователският екип.
 
Рискът е по-голям, когато употребата на марихуана е честа, от порядъка на четири пъти седмично.
 
Марихуаната може да навреди във всяка една възраст, но според специалисти тя не е толкова фатална за интелекта, ако се употребява след пълнолетие.
 
Съществуват и други проучвания, които показват връзката между марихуаната и по-слабите шансове за развитие в учението и кариерата.
 
Тези констатации са от изключително значение и е важно младите хора да се запознаят с възможните рискове преди да решат да посегнат към марихуаната или какъвто и да е друг вид наркотик, обясняват специалисти.
 
Още полезни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase