Снимка: Reuters

Какаовото масло намира широко приложение не само в хранително-вкусовата промишленост, но и в козметиката.

 
Голяма част от съставките, намиращи се в какаовото масло, могат да се срещнат и в шоколада и не случайно, продуктът се прилага при производството му.
 
В какаовото масло се съдържа комбинация от мазнини, които са в твърдо състояние при стайна температура и в течно – при тази на тялото. Ето защо шоколадът се топи при попадане в устата, задържане в ръцете или намазване на тялото.
 
Какаовото масло е устойчиво на окисление, което го прави по-трайно, намалява риска от гранясване.
 
Състои се главно от палмитинова, стеаринова и олеинова киселина. Палмитиновата киселина е твърда мастнонаситена и има данни, че може да увеличи риска от сърдечносъдови заболявания.
 
Стеариновата киселина също е твърда мастнонаситена, но има неутрален ефект върху организма, което е рядко срещано явление сред мастнонаситените киселини.
 
За разлика от останалите две, олеиновата киселина е течна мононаситена киселина и намалява риска от сърдечносъдов проблем.
 
Освен в производството на шоколад, какаовото масло намира приложение и в козметиката за изготвянето на кремове за тяло, овлажнители и др. Предпазва от появата на стрии, през периода на бременността и рязко наддаване на килограми.
 
Още полезни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase